11212212121212

Przepis na świąteczne pierniczki

Święta tuż, tuż… Kto  jeszcze tego  nie zrobił, ma ostatnią szansę na upieczenie pierniczków.

Poniższy przepis  gwarantuje udane wypieki i sympatycznie spędzony czas z rodziną..

Składniki wystarczą na około 70 pierniczków:

ciasto:

  • 950 g mąki pszennej
  • 1 kostka margaryny (250 g)
  • 200 g cukru pudru
  • 250 g miodu
  • 3 żółtka
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 40 g przyprawy do pierników

lukier:

  • 2 szklanki cukru pudru
  • 2 białka jajka

Przygotowanie

  • Wszystkie sypkie składniki na ciasto przesiać do miski, wlać żółtka i jajko, dodać miodu oraz margaryny i  wymieszać dokładnie mikserem.
  • Przełożyć całość na stół i szybko zagnieść  ciasto.  Zawinąć je w folię i odłożyć do lodówki na około  pół godziny.
  • Rozwałkować na podsypanym mąką stole na grubość około 4 mm i powycinać foremkami pierniczki.
  • Ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i piec w 180℃ 10-15 minut. Odstawić do wystygnięcia.
  • Cukier puder utrzeć z białkami na gęsty, gładki lukier. W razie potrzeby dodać więcej cukru pudru i udekorować nim pierniczki. Biały lukier można łatwo zabarwić sokiem z buraka.

Udostępnij post

Share on facebook
Share on twitter
Share on print
Share on email
Share on facebook
Facebook

Inne wiadomości:

Newsletter

Wpisz maila jak chcesz otrzymywać aktualne wiadomości

Gallery

Font size
Colors